نام سونی در صنعت دیجیتال و مولتیمدیا ناخودآگاه یادآور شرکتی خوشنام و معتبر با سابقهای درخشان از سالهای دور تا به امروز است؛ محصولات سختافزاری این شرکت از تلویزیون و سینمای خانگی گرفته تا دوربین عکاسی و فیلمبرداری، از پخشکنندههای حرفهای صدا تا تجهیزات خودرویی و از پلیاستیشنهای فوقمحبوب تا گوشیهای موبایل ادامه داشته و تقریبا در تمامی این حوزهها هر ساله محصولات متعددی به بازار ارائه میشوند. شرایط سونی اما در این حوزهها با یکدیگر یکسان نیست و با اینکه ردههایی چون سنسورهای دوربین و کنسولهای بازی پلیاستیشن هنوز از جمله سودآورترین کسب و کارهای سونی به شمار میروند اما اوضاع برای بسیاری دیگر از بیزینسهای این شرکت مثل تلویزیون و به خصوص گوشیهای موبایل چندان ایدهآل به نظر نمیرسد. اوضاع نابسامان کسب و کار اسمارتفون سونی به خصوص در یکی دو سال گذشته تا جایی ادامه یافت که چندین بار در برهههای زمانی مختلف صحبت از فروش کامل این کسب و کار و خروج سونی از دنیای اسمارتفون مطرح شد؛ شایعاتی که البته به حقیقت نپیوست و به گفته Kazuo Hirai مدیرعامل سونی قرار نیست که هیچگاه به واقعیت تبدیل شود. نقشه راه سونی برای آینده پیش رو به گفته مدیرعامل این شرکت، ادامه حضور در این بازار و چشم دوختن به تغییر بزرگ بعدی در دنیای موبایل است که به گفته مدیرعامل سونی هر 10 سال یک بار اتفاق میافتد و در صورت خروج سونی از این بیزینس راهی برای بازگشت مجدد و بهرهبرداری از این رویداد برای آن وجود نخواهد داشت.
Kazuo Hirai مدیرعامل سونی
با تحقق این استراتژی جدید، محصولات موبایلی سونی به خصوص در یک سال گذشته تغییرات مشهود و ملموسی را تجربه کردند که حذف برخی گروهها و تولد برخی مدلهای تازه از جمله این تغییرات است. چندی پیش نیز اطلاعاتی غیر رسمی از تصمیم سونی برای حذف کلاس گوشیهای پیشرفته سطح میانی و مدلهایی همچون XPERIA X منتشر شد که پیش از این همواره در کانون توجه این برند قرار داشت. بدینترتیب با محقق شدن تصمیماتی از این دست میتوان انتظار داشت که نام سونی را از این پس تنها در گوشیهای پرچمدار گرانقیمت و گوشیهای میانی سطح پایین مشاهده کرد. XPERIA L1جدیدترین اسمارتفون معرفی شده سونی است که در این دستهبندی دوگانه در جایگاه اسمارتفونهای میانی سطح پایین قرار میگیرد. این گوشی در برخی جنبهها نکات تازه و جدیدی را ارائه میکند که تا به امروز در این کلاس قیمتی از سونی مشاهده نشده است.
Sony XPERIA L1 با نام مدل دقیق G3312 موضوع بررسی این نوبت است.
جعبه محتویات
L1 با جعبه سفید رنگ سادهای عرضه میشود که شباهت نزدیکی به جعبه اکسپریا X دارد. محتویات این جعبه با توجه به رده قیمتی دستگاه چندان هیجانانگیز نیست و شارژر و کابل USB موارد اصلی حاضر در این باکس را تشکیل میدهند. استفاده از پورت USB Type-C در این میان جالبترین نکته قابل اشاره در این قسمت است که L1 را به نخستین گوشی غیر سری X سونی با این پورت بدل میسازد.
شارژر دستگاه دارای توان 7.5 واتی (5 ولت و 1.5 آمپر) است که انتظار دیدن اندکی شارژ سریع را در این مدل ایجاد میکند.
طراحی ظاهری
L1 از طراحی جدیدی برخوردار است که حداقل در گوشیهای سونی تا به امروز نمونه دیگری برای آن سراغ نداریم. قسمت رویی دستگاه با حاشیه بسیار بزرگ و غیر ضروری در بالای صفحهنمایش همراه شده اما در پایین حاشیه بسیار کمتری دیده میشود. سونی در طی سالهای گذشته همواره حاشیههای بسیار بزرگی را در بالا و پایین اسمارتفونهای خود به کار گرفته و تغییر این رویه حدقل در مورد حاشیه پایینی را میتوان نشانهای از تغییر این دیدگاه در نزد طراحان این شرکت تلقی کرد.
نبود افکت 2.5D و تخت بودن لبههای شیشه روی صفحهنمایش، L1 را گوشی ارزانقیمتی جلوه میدهد و اندکی پایینتر قرار گرفتن این شیشه نسبت به حاشیههای جانبی که تا دورتادور صفحهنمایش ادامه پیدا کردهاند نیز به این حس اولیه دامن میزند.
تغییر بزرگ در طراحی L1 نسبت به گوشیهای پیشین سونی را باید در بخش پشتی و کنارههای دستگاه جستوجو کرد؛ کاور پلاستیکی این قسمت که از دور شبیه یک ساختار یکپارچه که به کنارهها خمیده شده و در بخش بالایی و پایینی نیز پفکردگی ملایمی دارد به نظر میرسد در عمل از پنج تکه جداگانه (کاور پشتی، دو قطعه جانبی و دو قطعه در بالا و پایین) تشکیل شده که خطوط مجزا کننده آنها به خوبی در زیر دست احساس میشود.
شیب ملایم کنارهها در کمتر نشان دادن ضخامت دستگاه اندکی موثر بوده اما یکپارچه نبودن این طراحی و زبری مشهود خطوط جدا کننده قطعات از حس مثبت اولیه میکاهد.
طراحی اکسپریا L1 با وجود ارائه یک دیزاین جدید در مجموع حرف چندانی برای گفتن ندارد و سونی را در موقعیتی کاملا نابرابر در مقایسه با رقبای تمامفلزی و همقیمت این کلاس قرار میدهد.
ابعاد و وزن
L1 با وجود حاشیه بسیار بزرگی که در بالای صفحهنمایش آن دیده میشود در عمل از طول و عرض مناسبی برای یک گوشی 5.5 اینچی رده میانی برخوردار بوده و نسبت به همتایان نزدیک آن اندازههای کمتری را ارائه میکند طول و عرض این مدل به ترتیب 151 و 74 میلیمتر است که نسبت به نمونهای چون Moto M از موتورولا نزدیک به 1.5 میلیمتر عرض کمتری داشته و در طول نیز چند دهم میلیمتری کوچکتر است. با وارد کردن نمونههای دیگری مثل هواوی Y7 Prime با طول و عرض 153.6 و 76.4 میلیمتر میزان کوچکسازیهای صورت گرفته در این مدل بیش از پیش نمایان شده و مدلی مثل X Power 2 الجی نیز با صفحهنمایش یک اندازه حتی از این هم فراتر رفته و 3.7 میلیمتر در ارتفاع و 4.1 میلیمتر در عرض از XPERIA L1 بزرگتر است.