در گذشتهای نچندان دور اوج هنرنمایی بخش موبایل شرکت سونی در گوشیهای محبوب سری Z خلاصه میشد؛ اسمارتفونهایی که در شش نسل از اکسپریا در سال 2012 تا اکسپریا xzدر سال 2015 با فراز و فرودهای متعددی، ارائه شدند. در سری Z معمولا جدا از مدل پایه، یک نمونه کوچکتر با پسوند کامپکت نیز وجود داشت و در نسل آخر یعنی Z5 به جز مدلِ اصلی و کامپکت، مدل پیشرفتهتری به نام Premium نیز عرضه شد که صفحهنمایش 4K برجستهترین نقطه تمایز آن به حساب میآمد. سونی چند ماه بعد در فوریه 2016 به سراغ رده تازهای به نام سری X رفت که حداقل به لحاظ گزینههای سختافزاری در هر سه رده بالا، میانی و پایین بازار حضور داشت.
سهگانه سونی اکسپریا Z5 کامپکت، اکسپریا Z5 و Z5 Premium
یک نکته عجیب در این سری جدید که علت اصلی محبوبیت کمتر آنها را نیز شاید بتوان در همین نکته یافت، سایز 5 اینچی صفحهنمایش این سه گوشی بود که از XPERIA XA ارزانقیمت تا XPERIA X رده میانی و XPERIA X Performance پرچمدار از لحاظ سایز هیچ تغییری نمیکرد. استاندارد مقاومت IP تنها در X Performance حضور داشت و در حالی که ارتقاء وضوح دوربین و استفاده از حافظههای داخلی بالا فاکتورهای اصلی سونی برای جلب توجه کاربران بود در برخی دیگر از قسمتهای مهم مثل ظرفیت باتری هنوز با رقبای این هر سه کلاس فاصله فراوانی احساس میشد.
XPERIA XZ پرچمدار بعدی سونی بود که نزدیک به یک سال پیش در IFA 2016 رونمایی شد و با وجود تفاوت در طراحی و شکل ظاهری، همچنان در مشخصات و گزینههای پردازشی، شباهت کاملی با مدلی قبلی این کلاس داشت ؛ صفحهنمایش گوشی اینک اندکی بزرگتر شده و با 5.2 اینچ ابعاد قابل قبولتری را به نمایش میگذاشت اما از دیگر سو وضوح دوربینهای اصلی و سلفی، درجه مقاومت IP، نوع پردازنده و حجم حافظه رم به همراه حافظه داخلی هیچ تفاوت معناداری نسبت به X Performance نداشتند و افزایش 7 درصدی ظرفیت باتری نیز ارتقاء بزرگی در این زمینه به حساب نمیآمد.
سونی اکسپریا XZ
XZ با وجود زنده نگه داشتن امید در دل هواداران سونی عملا تغییر خاصی در عملکرد منفی بخش موبایل سونی در طی چند فصل اخیر ایجاد نکرد و در گزارشهای مالی سونی در یک سال گذشته همچنان بخش موبایل به عنوان یکی از زیر مجموعههای زیانده در بین کسب و کارهای مختلف این شرکت یاد میشد. جدیدترین راهکار سونی برای برونرفت از این بحران ظاهرا ورود تخصصیتر به حوزههای درآمدزای اصلی این شرکت یعنی گوشیهای پرچمدار از یک طرف و اسمارتفونهای ارزانقیمتتر رده میانی از سوی دیگر است؛ در این راهکار ظاهرا از این پس گوشیهای پیشرفته رده میانی و محصولاتی مثلXPERIA X و XPERIA X Compact جایی در سبد کالای سونی نداشته و تمرکز این برند بیش از پیش بر سری XZ در سطح بالای بازار و سری XA در رده میانی رو به پایین قرار میگیرد. این راهکار همانطور که چند روز پیش در گزارش مالی سونی از سهماهه دوم سال 2017 نیز مشخص شد ظاهرا حداقل در کوتاهمدت به نفع این شرکت تمام شده و شرایط بخش موبایل بهبودی هرچند اندک را نشان میدهد.
سونی اکسپریا XA1 و XA1 Ultra
اکسپریا XZ Premium جدیدترین پرچمدار شرکت سونی است که هرچند به عنوان یکی از اولین اسمارتفونهای مجهز به چیپست پیشرفتهSnapdragon 835 در ابتدای سال جاری میلادی در نمایشگاه MWC 2017 معرفی شد اما عملا به دلیل در دسترس نبودن این پروسسور در ماههای اول برای شرکت دیگری به جز سامسونگ حضور این مدل در بازار تا ابتدای تابستان سال جاری به تعویق افتاد. XZ Premium در بسیاری از جنبهها از جمله صفحهنمایش 4K با پشتیبانی از محتوای HDR، دوربین متفاوت با امکان برداشت اسلوموشن 960 فریم در ثانیه و قابلیتهای پیشرفته ارتباطی، در حد و اندازههای یک پرچمدار واقعی به نظر میرسد و هرچند برخلاف سری S8 سامسونگ و LG G6 از رویکرد حذف حاشیههای عمودی و کوچکسازی بدنه پیروی نمیکند اما در کلاسی دیگر و در قیاس با نمونههایی چون HTC U11 و Xiaomi Mi 6 حرفهای فراوانی برای گفتن دارد.
سونی اکسپریا XZ Premium با نام مدل دقیق G8142 موضوع بررسی این نوبت است.
جعبه محتویات
باکس سفید رنگ و نسبتا بزرگ XZ Premium به سبک دیگر گوشیهای سری X تصویری از گوشی را در بر نداشته و تنها برخی اطلاعات معدود بر کنارههای آن نقش بسته است.