شرکت کوالکام امروز در جریان نمایشگاه MWC شانگهای در چین از نسل جدید حسگرهای اثر انگشت التراسونیک خود این حسگرها برخلاف نمونههای معمول امکان کارکرد از زیر شیشه و فلز را داشته و حتی میتوان آن را زیر شیشه صفحهنمایش (به شرط ضخامت نچندان بالا) جایگذاری کرد. این فناوری جدید کوالکام پس از مدتها راهحلی عملی برای حذف حسگرهای جداگانه اثر انگشت از زیر صفحهنمایش و انتقال آنها به زیر شیشه برای تحقق ایده اسمارتفون تمامصفحه ارائه میدهد و تا یک سال آینده مطمئنا چهره گوشیهای هوشمند فعلی را متحول خواهد ساخت. سنسورهای جدید فراصوتی کوالکام در حقیقت نسل دوم این فناوری هستند که پیش از این با نام Sense ID از سوی این سازنده در برخی گوشیها به کار گرفته شده بودند.
در سنسورهای اثر انگشت فعلی که حسگرهای خازنی نامیده میشوند برجستگی و فرو رفتهگیهای روی سطح انگشت به علت فاصله متفاوت تا سطح خازن روی سنسور اثر انگشت میدان الکتریکی متفاوتی را ایجاد میکنند که تصویر آنها برای هر انگشت منحصر به فرد بوده و بدینترتیب عمل شناسایی اثر انگشت صورت میگیرد. این شیوه با وجود سرعت و دقت بسیار بالا، به دلائل مختلف از جمله کار نکردن از زیر سطوح مختلف (مثلا از زیر شیشه یا فلز)، کاهش دقت هنگام تغییر شکل سطح پوست (مثلا هنگام مرطوب بودن دست) و از همه مهمتر امنیت نچندان بالا (ناتوانی در تشخیص اثر انگشت واقعی از غیر واقعی)، راهحل ایدهآل و بینقصی در این رده به حساب نمیآید اما تا به امروز به دلیل نبود فناوری جایگزین تقریبا در تمامی گوشیهای موبایل مجهز به سنسور اثر انگشت به کار گرفته شده است.
شرکت کوالکام سال گذشته راهحل تازهای را در این کلاس رونمایی کرد که Sense ID نام داشت و برخلاف سنسورهای معمول خازنی این بار از امواج التراسونیک برای تشخیص سطح انگشت در آن استفاده شده بود. این فناوری که میتوان آن را مشابه سونوگرافی دانست با ارسال امواج صوتی و بازگشت آنها از سطح پوست، نقشه سهبعدی انگشت را شکل داده و علاوه بر اینکه مرطوب بودن و حتی خیس بودن سطح انگشت تأثیری در عملکرد آن ندارد بلکه با تشکیل یک تصویر 3D، از لحاظ امنیتی نیز در بالاترین درجه ممکن قرار دارد. این ایده با وجود جذابیت تنها در یکی دو اسمارتفون نچندان شناخته شده از برخی برندهای جانبی چینی به کار گرفته شد که از آن جمله میتوان به LeTv Max2 از برند LeEco اشاره کرد. اغلب دیگر شرکتها اما همچنان ترجیح دادند تا به ساخت اسمارتفونهای دارای حسگرهای خازنی ادامه دادند.
در طی یک سال گذشته با بالا گرفتن تب اسمارتفونهای تمامصفحه که با شائومی Mi Mix آغاز شد، با Galaxy S8 و LG G6 ادامه یافت و باEssential PH-1 به دیگر سازندگان نیز تسری پیدا کرد شرکتهای مختلف به تکاپو برای انتقال بدون دردسر سنسور اثر انگشت به زیر شیشه صفحهنمایش افتادند. راهحلهای موقتی همچون انتقال این سنسور به پشت گوشی نیز راهکار چندان ایدهآلی برای سازندگانی مثلسامسونگ ارائه نکرد چرا که نزدیک بودن این سنسور به لنز دوربین انتقادهای بسیار زیادی را از سامسونگ برانگیخت.
Essential PH-1
پس از مدتها ظاهرا کوالکام راهحل عملی و در دسترسی را برای حل این مشکل قدیمی ارائه کرده است؛ این فناوری جدید Qualcomm Fingerprint Sensors نامیده شده و مثل فناوری Sense ID همچنان برمبنای اسکن فراصوتی یا التراسونیک ساخته شده است. این سنسورها حتی در زیر آب (یعنی جایی که سنسورهای اثر انگشت فعلی کاملا بیاستفاده هستند) نیز به آسانی عمل میکنند و با تشخیص ضربان قلب و جریان خون از سر انگشت ضمن آنکه نیاز به تعبیه سنسوری جداگانه در این زمینه (مثل گوشیهای سری S7 ،S6 وS8 سامسونگ) را از میان میبرد بلکه امکان دور زدن این فناوری با ساخت اثر انگشت غیر واقعی را عملا غیر ممکن میسازد. سرعت بالا در حد سنسورهای خازنی فعلی و عملکرد فارغ از روشن یا خاموش بودن صفحهنمایش دیگر نکات قابل اشاره در مورد این حسگرها را تشکیل میدهند.
مجموعه سنسورهای جدید طراحی شده توسط کوالکام در سه حوزه مختلف طبقهبندی شدهاند که شامل سنسورهای زیر شیشه صفحهنمایش برای رده بالا و دیوایسهای پرچمدار، سنسورهای زیر فلز و شیشه (و نه زیر شیشه صفحهنمایش) برای رده میانی پیشرفته و در نهایت سنسورهای زیر شیشه (و نه زیر شیشه صفحهنمایش) برای رده میانی و پایین بازار میشوند. برای هریک از این سه دسته محدودیتهایی وجود دارد که باید توسط شرکتهای سازنده برای کارکرد صحیح این سنسورها، رعایت شوند. به دلیل قرارگیری این حسگرها زیر شیشه یا فلز، دیگر نیازی به ایجاد یک حفره برای قرارگیری سنسور روی بدنه گوشی نیست که این موضوع علاوه بر مسائل ظاهری و بهبود طراحی، راحتی بیشتری را نیز برای ساخت گوشیهای ضد آب فراهم میآورد.
انقلابیترین مورد در این میان همانطور که به راحتی میتوان حدس زد سنسورهای اثر انگشت با قابلیت جایگیری در زیر شیشه صفحهنمایش است. این سنسورها میتوانند در زیر شیشه صفحهنمایش با حداکثر ضخامت 1200 میکرون (1.2 میلیمتر) قرار بگیرند که با این ضخامت اندک، پنلهای LCD از لیست صفحهنمایشهای قابل پشتیبانی توسط این فناوری خارج شده و همانطور که خود کوالکام نیز اشاره کرد در این رده تنها میتوان روی OLEDهای پیشرفته حساب کرد. به گفته شرکت سازنده این فناوری با نسل بعدی چیپستهای کوالکام و همچنین پروسسورهای غیر کوالکام سازگار خواهد بود و در سه ماهه چهارم سال 2017 برای بررسی در اختیار شرکتهای مادر (OEMها) قرار میگیرد.