این روزها با توجه رشد روزافزون کسب و کارها و نیاز به حضور مدیران استراتژیک و مشاوران توسعه برند، یکی از رشته هایی که بیش از پیش مورد توجه داوطلبان کنکور در مقطع تحصیلات تکمیلی قرار گرفته، رشته MBA نام دارد.
این رشته در سطح کارشناسی ارشد در قالب چندین گرایش برای متقاضیان ارائه شده و سرفصل های آن عمدتا شامل مطالبی در رابطه با رهبری بازار، نحوه ارتباط موثر با کارکنان، روش های افزایش بهره وری سازمانی و مقابله با تلاطم های بازار می شود.
از شما دعوت می شود در ادامه مطلب با مرکز مشاوره آویژه همراه باشید تا به معرفی رشته مدیریت کسب و کار (MBA) و بررسی بازار کار و آینده شغلی آن بپردازیم.
MBA مخفف چیست؟
MBA در فرهنگ لغت، مخفف عبارت مدیریت کسب و کار است، که در مراکز آموزشی ایران با نام مدیریت بازرگانی نیز شناخته می شود.
از اهداف این رشته تحصیلی می توان به آشنایی مدیران و سرپرستان سازمان ها با مهارت های رهبری و موفقیت در کسب و کار اشاره کرد.
افرادی که علاقه مند به آشنایی با نحوه ترسیم برنامه های میان مدت و بلند مدت مدیریت و افزایش کارایی سازمان ها هستند، می تواند شانس خود را در این رشته تحصیلی امتحان کنند.
از افراد صاحب نام حوزه مدیریت کسب و کار می توان به پروفسور فیلیپ کاتلر در سطح جهان و پروفسور مهدی الوانی و پروفسور روستا در ایران اشاره کرد.
رشته MBA برای چه کسانی مناسب است؟
با توجه به نقشی که مدیریت کسب و کار در پیشرفت و افزایش بهرهوری سازمان ها می تواند داشته باشد، امروزه افراد زیادی می توان یافت که به تحصیل این رشته علاقه مند هستند.
به طور مثال اگر شما در حال حاضر یک شغل مدیریتی دارید، مسلما تحصیل در این رشته میتواند برای شما بسیار مناسب باشد و مهارت های شما را افزایش میدهد.
همچنین چنانچه شما دارای روحیه کارآفرینی باشید، بدون شک می توان از مباحث این رشته در رشد و توسعه هدفمند کسب و کار خود استفاده کرد. چرا که در MBA فرد با روش های تبلیغات، توسعه بازار و برند سازی آشنا می شود و می تواند باعث ایجاد مزیت رقابتی در خدمات ارائه شده خود گردد.
افراد ریسک پذیر و صبور با دید جامع، از شانس خوبی برای موفقیت در این رشته برخوردار خواهند بود.
هدف از تحصیل رشته دانشگاهی MBA
در یک تعریف جامع، می توان گفت MBA یا مدیریت فرآیند کسب و کار، شامل کلیه آموزش هایی می شود که می تواند به مدیران ارگان ها و سازمان های خصوصی و دولتی در بهبود شرایط و اصلاح رویه های غلط سازمان کمک کنند. یعنی کلیه عملیاتی که از تولید تا فروش و خدمات پس از فروش کالا یا خدمات را شامل می شود و به صورت مکرر اتفاق می افتد.
متأسفانه امروزه بسیاری بدون توجه به محتوای این رشته، آن را با نام مدیریت سازمان خطاب می کنند، در صورتی که سرفصل ها این دو رشته تفاوت زیادی با هم داشته و MBA شامل مباحث کاربردی و وسیع تری می شود.
طول دوره MBA
در حال حاضر MBA در قالب چند گرایش در مقطع تحصیلات تکمیلی یا کارشناسی ارشد برای تحصیل داوطلبان ارائه می شود.
طول این دوره همانند سایر رشته ها چهار ترم تحصیلی معادل ۲ سال می باشد و تعداد واحدهای لازم برای فارغالتحصیل شدن، بر خلاف سایر فوق لیسانس ها که ۳۶ واحد است، ۵۸ واحد درسی است.
با توجه به اینکه فارغالتحصیلان رشته های مختلف و به خصوص رشته های فنی و مهندسی وارد این دوره میشوند، باید با مبانی و اصول مدیریت علمی و دانش روز مدیریت در حوزه های مختلف آشنا شوند.
گرایش های رشته MBA
یکی از باورهای غلطی که در مورد رشته MBA وجود دارد، یکی بودن این رشته با رشته مدیریت بازرگانی به دلیل شباهت واحدهای درسی و برخی از سرفصل های این رشته است.
در حالیکه رشته مدیریت بازرگانی عمدتا بر مباحث مرتبط با بازرگانی داخلی و خارجی تمرکز می کند؛ ولی MBA تمام فرایندهای کسب و کار را شامل می شود.
برای رشته MBA گرایش های مختلفی در کشور های جهان ایجاد شده است؛ اما برخی از گرایش اصلی این رشته که در همه دانشگاه ها تدریس میشوند، محدود به تعدادی فیلد تحصیلی می شوند.
منبع: مهندس نقاش زاده